Schaatsen op de prehistorie van IJsselmonde

Bevroren singels Rietpark bij woonwijk de Eilanden van IJsselmonde

Net zoals de rest van Nederland gaat IJsselmonde gebukt onder een extreme gevoelstemperatuur door een stormachtige koude oostenwind. Na het weekend komt er dan een einde aan, treedt de dooi in, en wordt het wat aangenamer?

Hoewel de sloten en singels bevroren zijn, en hier en daar nog onbetrouwbare ijslaag ligt om te schaatsen, waagt een enkeling zich op het natuurijs nadat de ijzers zijn ondergebonden! Met een paar stoelen van het tuinmeubelset als ondersteuning proberen een aantal jeugdigen het schaatsen op simpele schuivers of hockeyschaatsen de slag onder de knie te krijgen op de sloten van het Rietpark.

Het is een prachtig wintersplaatje om te zien, en dat deze nieuwe woonwijk gelegen langs de A16 een aanwinst is voor IJsselmonde genaamd “de Eilanden van IJsselmonde”. De oppervlakte van dit gebied, waaronder ook de gebouwen de Ooievaar en de Reigerflats onder vallen, is waterrijk. De bouw van de tussen gelegen huizen is bijna voltooid, en de waterpartijen spelen daarbij een grote rol.

Wie een rondje loopt door het gebied komt via een informatiebord te weten dat hier duizenden jaren geleden mensen leefden die hier hebben gejaagd. Die Donken en Rivierduinen kwamen aan het licht toen de voormalige flats werden afgebroken en de nieuwe woonwijk werd aangelegd met het daarbij behorende Rietpark. Sporen van bewoning zijn er gevonden van 3500-5000 voor Christus. Dit waren de eerste boeren in West-Nederland die het gebied gebruikte als uitvalsbasis om te jagen op edelherten, wilde zwijnen, otters en bevers. Dus het is niet zo onlogisch dat de woonwijk Beverwaard die naam draagt?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.