Renovatie gemeente monument Olympia College

“Onze school wordt gerenoveerd! Een begin van iets moois”. Met een terechte slogan als je de renovatieplannen er op na slaat. De school kan dan weer jaren mee!

Wie over de Olympiaweg rijdt richting de rotonde van het Klein Nieuwland, ziet achter de inmiddels hoge begroeiing, tegenover het park de Twee Heuvels, het Olympia College staan.

Het is een school die in 1967 werd gebouwd en haar deuren opende in 1968. Dit was één van de eerste middelbare scholen in IJselmonde waar de lagere schoolverlaters hun onderwijs volgde. Inmiddels zijn er meerdere, en gaan zij ook bijvoorbeeld naar Ridderkerk!

De gebouwen van de school doet denken aan een simpele ontwerp van een blokkendoos. Zwart met wit opgetrokken gevels, maar waarvoor in de jaren zestig van de vorige eeuw toch een slordige 7 miljoen gulden werd neergeteld door de gemeente Rotterdam. Toen kreeg het bij de opening de naam Nicolaas Witsen.

Het schoolgebouw welke nu Olympia College als naam draagt bestaat uit drie elementen, het theoriegebouw, met de les en tekenlokalen, directie en personeelsaccommodatie, centrale garderobe, en rijwielkelder. Het praktijkgebouw met werkplaatsen voor hout en metaalbewerking, diesel en electromontage, de lasserij, de hal voor de scheepsbouw, instructielokalen, wasplaatsen en bergruimten, en het gymlokaalgebouw.

Hoewel het gebouw voor velen aan de buitenzijde nou niet bepaald en aantrekkingskracht heeft behoort dit gebouw toch tot een gemeentelijk monument van Rotterdam. De voormalige Nicolaas Witsenschool is een gemeentelijk monument met een bijzonder gevel- en bouwsysteem dat afkomstig is uit de scheepvaart. Afgelopen september is men begonnen met een grootschalige renovatie van de school. “Dit gemeentelijk monument vraagt om een zorgvuldige aanpak en daarom is er een samenwerking aangegaan met WDJArchitecten, een autoriteit op het gebied van renovatie en herbestemming van jonge monumenten”. 

Uitgangspunt is dat de historische gevel behouden blijft. Op een aantal plekken worden eigentijdse ingrepen gedaan, waarmee de school weer een toekomstgerichte uitstraling krijgt. Wij willen de school een uitgesproken identiteit geven, die voor de buitenwereld duidelijk herkenbaar is en waar leerlingen en docenten trots op kunnen zijn! Daar blijft het dan niet bij, want volgens de website van de architect krijgt de buitenruimte om de school ook een fikse opknapbeurt!

Wie meer wil weten en zien over de renovatie bezoek deze website.

Bron Spring architechten, foto’s Beverwaardigen.nl