Referendum tegen sloop sociale huurwoningen Rotterdam

Onlangs presenteerde het Rotterdamse College de concept-Woonvisie. Hierin valt te lezen dat zij af wil van 20.000 goedkope sociale huurwoningen. Dit viel niet in goede aarde bij de oppositiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad, en de SP wil hier een stadsreferendum over houden, en zij worden daar in gesteund door de PvdA! Het referendum is overigens geen middel om de Woonvisie tegen te houden, maar de Rotterdammers te laten spreken wat zij nu van deze plannen vinden, en het college misschien op andere gedachte te brengen. Wat betekent dit plan eigenlijk voor de Rotterdammers?

Leefbaar Rotterdam komt met een visie en wel deze. “Rotterdamse wijken krijgen in de aankomende jaren een flinke opknapbeurt. Verpaupering wordt aangepakt door meer balans aan te brengen in het woningaanbod. “Dit zorgt ervoor dat we Jan Modaal bij de stad houden en haalt Rotterdammers in achterstandswijken uit hun isolement”.

Het CDA heeft de volgende visie “De woningvoorraad in Rotterdam is compleet uit balans. In de hele stad, maar vooral op Zuid, zijn er te veel goedkope huurwoningen en te weinig gezinswoningen. Dit zorgt ervoor dat elk jaar honderden gezinnen die stijgen op de maatschappelijke ladder, hun wijk noodgedwongen moeten verlaten”.

Het is geen slechte gedachte om meer mensen met een middeninkomen naar Rotterdam te halen door het bouwen van nieuwe huizen in wijken waar het minder goed gaat op Zuid. Maar waarom moeten daarvoor de sociale huurwoningen gesloopt worden? Als we alleen al naar IJsselmonde kijken is er genoeg ruimte om deze middeninkomens zich te laten vestigen. De wijken Hordijkerveld en Groenehagen hebben jaren geleden flink wat sloop gerealiseerd, dan zou je zeggen bouw daar die huizen! Of de locatie langs de Molenvliet, daar licht ook al jarenlang een braakliggend terrein om te bouwen. Zo zijn er nog tal van locaties op Zuid waar nu al gebouwd kan worden.

Toch kun je afvragen of er nog mensen in Rotterdam kunnen blijven wonen met een smalle beurs. Juist die wijken of delen daarvan gaan afgebroken worden. Of wat dacht u van de aankomende generatie die nu of in de toekomst gaan werken in Rotterdam, kunnen deze nog wel een huur opbrengen die vrij hoog komt te liggen? Wat dacht u van de instroom van mensen uit de oorlogsgebieden? Zo zijn er tal van redenen dat de vraag van woningen in de sociale huursector hoog blijft? De wachttijd voor een woning bedraagt bijna vier jaar in Rotterdam. Volgens het College is dat landelijk gezien laag, maar je zal maar door omstandigheden niet kunnen verhuizen, omdat je bijvoorbeeld te weinig verdient.

Op dit moment wordt er geroepen door het College van deze stad dat de balans niet goed is. Het betekent in ieder geval dat mensen misschien wellicht gedwongen Rotterdam moeten verlaten naar de randgemeenten die op hun beurt hebben laten weten ook geen plaats te hebben voor mensen in de sociale huursector.

Het heeft ook te maken met het woonbeleid in Nederland. Het zit namelijk op slot! Aangejaagd door de crisis in 2008 valt er er nog wel een Hypotheek te krijgen, maar de banken zijn niet zo scheutig meer door de voorwaarden die er nu zijn. Mensen die veel verdienen wonen nu in huizen met een te lage huur, maar blijven daar wonen. Of een hogere huur de oplossing is om deze mensen in beweging te krijgen om te verhuizen zet tot nu toe nog geen zoden aan de dijk.

Dan is er ook nog het financiële probleem hoe al die huizen gebouwd gaan worden voor de middeninkomens. De wooncorporaties zien er geen heil in dit plan, maar het College hoopt op hulp vanuit Den Haag van minister Blok.

De Woonvisie wordt het onderwerp van een raadgevend referendum, waarin de Rotterdammers zich mogen uitspreken over de plannen van de wethouder. Aankomende weken organiseren huurdersverenigingen, en de SP bijeenkomsten om de eerste duizend handtekeningen voor het Woonreferendum op te halen.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.