Project uit Beverwaard wint prijs voor armoedebestrijding

Julien van Toer wint armoedeprijs
Julien van Toer wint armoedeprijs

De Tineke van Halprijs van € 500,- voor armoedebestrijding is dit jaar gewonnen door Julien van Toer uit de Beverwaard met het project “Cardio-Kickboxing”. De prijs is ingesteld door GroenLinks en de PvdA en gaat jaarlijks naar een initiatief dat de armoede in IJsselmonde bestrijdt. De prijs zal dinsdag 15 december uitgereikt worden door Judith Bokhove (GroenLinks). De prijs heeft de naam ‘Tineke van Hal prijs’. Zij is oud-deelraadslid van IJsselmonde en heeft tal van initiatieven genomen op het gebied van armoedebestrijding.

Dit jaar moest de jury vijf projecten beoordelen: Isaac en de Schittering, KIDS kledingbank, Mijn administratie is Top ( MAIT) de kledingbank Rotterdam-Zuid en Cardio-Kickboxing van Julien van Toer.

Het jury-rapport: Het is fantastisch dat er in Rotterdam Zuid/ IJsselmonde zoveel goede initiatieven zijn gestart. Dit allemaal door vrijwilligers en voor mensen die het, om wat voor reden dan ook, niet breed hebben. Allen zouden de prijs verdienen.  De keuze is dan ook moeilijk geweest.

Isaac en de Schittering is méér dan een voedselbank, het is uitgegroeid tot een begrip in Rotterdam en helpt talloze mensen met een geheel eigen werkwijze. Dat iedere dag honderden mensen geholpen worden zegt veel over de kwaliteit en de bevlogenheid van de vrijwilligers.

MAIT (Mijn Administratie Is Top) is een veelbelovend initiatief. Marjorie Malbons, de initiatiefneemster, is de ogen van de jury echt een heldin. Zoals ze zegt ’thuiszitten is niets voor mij’ en dan zoiets uit de grond stampen. Werk van deze mensen betekent zoveel om mensen tijdig uit de ellende te houden.

Heel bijzonder is de KIDS kledingbank. Uit de gehele projectopzet spreekt een groot hart en een niet minder groot inlevingsvermogen in mensen met weinig geld. Geen kind zou mogen opgroeien in armoede en het is hartverwarmend hoe betrokken de vrijwilligers zijn. Ief Lakke, initiatiefneemster heeft veel kennis over opgroeiende kinderen en haar grote betrokkenheid blijkt overduidelijk in het filmpje dat Open Rotterdam van KIDS maakte.

De Kledingbank Rotterdam-Zuid won vorig jaar meer dan verdiend de prijs en had ook dit jaar zomaar opnieuw kunnen winnen. Sandra Zimmerman zet zich met hart en ziel in voor de Kledingbank. Ze bereikt niet alleen mensen uit de Beverwaard maar uit heel Rotterdam-Zuid. Daarnaast weet ze de vrijwilligers een warme plek te bieden zodat mensen zich thuis voelen.

Ondanks de hoge kwaliteit van de andere projecten heeft de jury unaniem gekozen voor het ‘Cardio-Kickboxing’ van Julien van Toer uit de Beverwaard.  De combinatie van kinderen met sport in aanraking brengen en gesprek met ze voeren, vind de jury echt fantastisch – de bevlogenheid spat er van af. Hij is al jaren met grote toewijding bezig om met kinderen te sporten. Maar daar blijft het niet bij. Hij leert hun het lichaam te beheersen, assertiever te worden, discipline bij te brengen, na te denken over het leven en leren te communiceren zonder geweld. Inmiddels geeft Julien geheel vrijwillig vijf dagen per week les en betrekt niet alleen de kinderen maar ook de ouders bij de activiteiten.

De prijs van € 500,- die hij gewonnen heeft zal worden besteed aan sportmaterialen.

Fotobron via FotoJoop.nl

Persbericht

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.