Kleine Zwaan bij Beverwaard krijgt een nieuwe lik verf

Helemaal zeker was het nog niet, maar de Cornelis van Beverenbrug, ook wel de Kleine Zwaan genoemd over de A16, krijgt ook een nieuwe lik verf, net zoals haar grote zus de Grote Zwaan, de Erasmusbrug tussen Noord en Zuid, die nu gaande is.

Die nieuwe lik verf, ook wel conserving genoemd gaat er komen, zo laten de beide directeuren Kevin en Steven van Beveren van het bedrijf West weten, en zijn natuurlijk blij met elke nieuwe opdracht. Zouden beide heren eigenlijk familie zijn van Cornelis van Beveren waarnaar de brug is vernoemd?

Maar bij deze klus gaat hun hart helemaal snel kloppen: wij van WEST gaan namelijk de Cornelis van Beverenbrug conserveren! De heren Van Beveren zijn zelf niet direct bij de feitelijke conservering betrokken: dat laten zij over aan hun gespecialiseerde collega’s.

In opdracht van de gemeente Rotterdam voeren wij verschillende conserveringswerkzaamheden uit. Het werk gaat eind april al van start. Daardoor kunnen we gebruikmaken van de afsluiting van de A16 door Rijkswaterstaat, van 8 tot 13 mei. 

Staalconstructie

De voet- en fietsbrug over de A16 ter hoogte van Beverwaard is toe aan een opknapbeurt Wij onderwerpen de staalconstructie aan reinigen, voorbewerken en schilderen. Bovendien voeren we bijbehorende werkzaamheden uit in de wijk Groot-IJsselmonde.

Wij worden geacht het werk op te leveren vijftien werkdagen nadat de laatste afsluiting van de A16 in oktober 2025 heeft plaatsgevonden.

Kleine broertje

De Cornelis van Beverenbrug is het kleine broertje van de Erasmusbrug, ook wel de kleine Zwaan genoemd. De brug verbindt de wijk Beverwaard met het overige deel van IJsselmonde, over de A16 heen. De renovatie van deze brug is voor ons als een bedrijf van de familie van Beveren een bijzonder project!

Cruciale uitdaging

De cruciale uitdaging in dit project, is het borgen van de doorlooptijden binnen de afsluitingen. Bovendien moeten hulpdiensten en werkverkeer ons werk moeiteloos kunnen passeren. Daarom hebben wij gekozen voor een drielaags verfsysteem, en een eenvoudige werkwijze en verkeerssituatie voor elke fase bedacht.

Risico’s beheersen

Zo beheersen we de risico’s en voeren wij de werkzaamheden voorspelbaar uit. In ons plan van aanpak lichten wij bondig toe hoe wij het project willen aanpakken, inclusief de daarbij gekozen uitgangspunten.

Bron: West BV,

Foto 1 via West BV