Meer asbest aangetroffen tijdens sloop in oude school aan de Hollands Tuin

De sloopkosten van de oude school ‘de Vonk’ aan de Hollands Tuin in IJsselmonde zal hoger gaan uitvallen, en langer gaan duren!

Vanochtend vroeg werden de sloopwerkzaamheden, die al enige tijd aan de gang waren, stilgelegd aan de Hollands Tuin 77, de gote sloopmachines stonden daar stil. Reden er was nog meer asbest gevonden in delen van beton van de oude school uit de “60-jaren van de vorige eeuw. Op voorhand was er een risico inventarisatie gemaakt op de aanwezigheid van asbest voordat de sloophamer erin ging. Het bedrijf DCC mag deze klus klaren! Nadat dit asbest was verwijdert zou de echte grote sloop beginnen. Grote machines gingen het gebouw verder afbreken, maar die zwijgen dus voorlopig nu er nog meer asbest in het beton is aangetroffen.

De consequenties moge duidelijk zijn dat de sloop langer gaat duren en kostbaarder wordt voor de Gemeente Rotterdam die eigenaar is van deze school! Hoeveel tijd men langer nodig heeft en wat de kosten ervan zijn is nu nog niet bekend.

De meerkosten, hoe hoog deze ook moge zijn, zullen zeker een tegenvaller zijn voor de Gemeente Rotterdam, en tevens zal er voor dit type schoolgebouw rekening mee gehouden moeten worden dat er een extra kostenpost aan vast zit? In IJsselmonde alleen al staan er nog heel wat van dit soort typen scholen van de jaren 60 uit de vorige eeuw. Een daar van is Het Open Venster in Lombardijen die nu al geruime tijd leeg staat, die zal ook ooit tegen de vlakte gaan.

Als de sloop achter de rug is aan de Hollands Tuin gaat Woonbron op die locatie 38 betaalbare appartementen bouwen voor de sociale verhuur. De oplevering van die staat gepland voor beging 2026!