Kunstwerk Talascoop voor laaggeletterdheid valt ten prooi aan vernielzucht

Alles van waarde is weerloos! Dat bleek maar weer eens op het plein aan de Herenwaard in IJsselmonde vanochtend. Het kunstwerk de Talascoop welke geplaatst werd eind 2021 was ten prooi gevallen aan vernielzucht afgelopen weekeind.

Maandagmiddag waren medewerkers van Stadsbeheer bezig om een deel van de 90.000 oude stempotloden op te ruimen en het kunstwerk af te dichten met houten platen. Die potloden rolden de straat op nadat er meerdere vensters, waar de potloden achterzaten, en vernield waren.

De Talascoop werd door Chrisitine Saalfeld bedacht, en is gebouwd door Atelier Wout Rockx. Zij was dan ook extra trots dat ze de ontwerpopdracht van de gemeente binnensleepte voor een kunstwerk dat aandacht geeft aan laaggeletterdheid. “En nu staat het ook nog op een echte wensplek van me, aan de Herenwaard, verklaarde zij vóór de onthulling!

“Een telescoop geeft je de mogelijkheid om verder te kijken. Dat geldt ook voor goed kunnen lezen en schrijven, verklaarde zij destijds aan de Havenloods“. Elk van de negentigduizend potloden in het kunstwerk van Saalfeld staat voor een Rotterdammer die moeite heeft met lezen en schrijven. De potloden waren door de gemeente ingezameld in de stembureaus, waar dit keer iedereen vanwege coronamaatregelen een eigen, schoon, potlood moest hebben om te stemmen.