Is vrees parkeeroverlast terecht bij Waterside 1

Waterside 2 is nu al een iconisch gebouw te noemen aan de Oostdijk in Oud IJsselmonde, en dat terwijl de eerste huurders nog haar intrek moeten nemen de komende maanden. Dat zal gaan gebeuren in het tweede kwartaal van dit jaar! De meeste krijgen een prachtig uitzicht over de nieuwe Maas of over Oud IJsselmonde!

Minder enthousiast zijn de bewoners in Waterside 1 aan de Flying Dutchmanstraat, dat moge duidelijk zijn. Zij hebben nu het metershoge gebouw vlak voor hun neus! Weg uitzicht op de Van Brienenoordbrug, en dus ook over de nieuwe Maas. Zij krijgen dus binnenkort overburen! De ondergaande zon die zij in de avonduren boven de nieuwe Maas zagen wegzakken achter de horizon behoort voorgoed tot het verleden.

Er is ook vrees van parkeeroverlast van dit metershoge nieuwbouw die veel weg heeft van het achterdek van een cruiseschip. Een “Stairway to Heaven” kan ook nog wel als benaming? Is die vrees van parkeeroverlast wel terecht?

Onlangs gaf een van de bewoners aan dat de parkeerdruk al groot was in Waterside 1. Mede gelet op de vele parkeerplaatsen die de laatste jaren ingezet worden door de gemeente Rotterdam als oplaadplaatsen voor elektrische auto’s en invalideparkeerplaatsen, dan wordt de spoeling steeds dunner om bijvoorbeeld in de avond of in het weekend een plaatsje te vinden voor de heilige koe!

Daar is rekening meegehouden, want onder Waterside 2 liggen genoeg parkeerplaatsen onder straatniveau. Sterker nog, de nieuwe bewoners van Waterside 2 moeten naast de huur voor hun appartement, ook nog eens €75,00 p.m. aftikken voor deze parkeerplaats. Het probleem van parkeeroverlast lijkt dus niet te (gaan) bestaan?

Daar moet wel een nuance in worden gemaakt als er familiebezoek gaat plaatsvinden. Waar gaan die dan parkeren? De garage onder Waterside 2 is geen optie, en evenmin al bij Waterside 1? Het al karige busvervoer op de Oostdijk rijd helemaal al niet in het weekend, blijft Oud IJsselmonde om daar ergens te parkeren? Is daar dan nog ruimte? Zeker niet als Feyenoord in de Kuip speelt. Ook IJsselmonde wordt de laatste tijd overspoelt met parkerende auto’s van de supporters van de club.

Zal het dan zo zijn dat de bewoner misschien het toch bij het rechte eind heeft? Uiteindelijk zal de toekomst het gaan uitwijzen of er parkeeroverlast gaat ontstaan in dit gebied. Daarnaast staat er ook de bouw van Waterside 3 op de planning, een woontoren van 75 meter hoog op het Oude IJsselmondsehoofd!

Voor parkeren voor die woontoren Waterside 3, wil de gemeente Rotterdam aankloppen bij Rijkswaterstaat om de nu bestaande kleine haven hiervoor te gebruiken. Die moet dan wel eerst worden gedempt?