Het moet beter in IJsselmonde!

Veiligheid Index IJsselmonde
Veiligheid Index IJsselmonde

De Rotterdamse veiligheidsindex van 2014 laat wederom een somber beeld zien in IJsselmonde. Stond de deelgemeente nog op een cijfer van 6,9 in 2011 dan zien we nu dat deze met 0,5 punt is gedaald. De top was in 2009 toen stond IJsselmonde nog op een 7,4.

Deze score is gebaseerd op cijfers van politie en gemeente en de beleving van 14.000 Rotterdammers. Hun mening telt voor tweederde mee. Uit de index blijkt dat er geen onveilige wijken meer zijn en voor de vierde keer op rij komt de score stadsbreed uit op een 7+. Dat betekent dat twee van de drie ambities uit het actieprogramma Veilig 2010-2014 zijn gehaald. De derde ambitie om alle wijken minimaal op een zes te krijgen, is niet gehaald.

De grootste daler van de index in IJsselmonde is Lombardijen, zij gingen met een vol punt achteruit van 7,3 in 2011 naar 6,3 in 2013. De enigste wijk die weer opkrabbelt is de Beverwaard, want de inzet van de laatste jaren op het gebied van Schoon, Heel en Veilig is verhoogd, alhoewel het schoon houden van de wijk toch enige zorgen baart de laatste tijd. Dat zegt niets over de gemeente, maar eerder over haar inwoners.

Ook is het jammer dat er verder geen cijfers voorhanden zijn van de onderdelen waar de wijken slecht op scoren. Waar moet de komende jaren nog harder aan gewerkt worden, niet alleen door gemeente, maar ook door bewoners zelf. Vaak is het ook de beleving bij bewoners ten aanzien van bijvoorbeeld de veiligheid, en die cijfers zijn helaas niet voorhanden? Kortom er staat nog een mooie taak te wachten voor de aanstaande gebiedscommissie om daarmee aan de slag te gaan. Het moet beter in IJsselmonde!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.