Buurtbus Ridderkerk stopt bij tramhalte Limbrichtshoek

Er wordt voor nieuw lokaal vervoer gezorgd met twee busjes van de RET. Met ingang vanaf 10 maart gaat lijn 601 rijden. Met nieuwe routes zijn verbindingen tot stand gebracht met het station en het centrum van Barendrecht, de Waterbus in Slikkerveer en het begin- en eindpunt van tram 23 in de Beverwaard.

Rijsoord houdt met deze nieuwe busdienst een snelle verbinding met het centrum van Ridderkerk. Er wordt vanaf de Geerlaan alleen ‘omgereden’ om ook het in- en uitstappen bij het gezondheidscentrum GOED aan de Jan Luykenstraat mogelijk te maken. In het traject tussen het Koningsplein en Beverwaard zijn haltes opgenomen bij de Riederborgh en de Noordhave. De nieuwe bussen (voor maximaal acht personen) maken ook overstappen bij De Schans op de Waterbus en het driehoeksveer mogelijk. De rijtijden (om het uur) zijn afgestemd op de vaartijden van de Waterbussen richting Dordrecht en Rotterdam.

Wethouder Arie den Ouden noemt het onderbrengen van het Buurtbus-initiatief bij de RET een mooi Ridderkerks succes. “Toen de stadsregio middelen vrijmaakte voor maatwerkvervoer zijn we daar als gemeente direct op ingesprongen. Wij hebben hier de ervaring met buurtbussen, die ze in Rotterdam nog niet hebben. Het ambtelijk team dat we hiervoor hebben heeft een prachtig resultaat bereikt” vindt de wethouder Den Ouden.

Vrijwilligers

De stadsregio heeft 60.000 euro subsidie voor dit kleine vervoer beschikbaar gesteld. De gemeente draagt jaarlijks met 20.000 euro bij. Met de exploitatie van de buurtbus was 50.000 euro per jaar gemoeid met een bijdrage van de gemeente van 35.000 euro. “Het wordt voor ons dus wat goedkoper, maar wat belangrijker is ook beter” stelt Den Ouden. “Het is een belangrijke aanvulling op wat we in Ridderkerk al aan bussen hebben. Bijna alle busbewegingen gaan tussen Rotterdam en Dordrecht gaan op dezelfde manier dwars door Ridderkerk. Deze nieuwe lijn rijdt daar haaks doorheen en biedt daarbij veel makkelijke overstappunten.”
De gemeente en Rijsoord Bereikbaar hebben een belangrijke hand gehad in het uitstippelen van de route. De gemeente houdt ook een coördinerende rol voor de busdiensten. Net als de buurtbus gaat er door vrijwilligers gereden worden. Naast negen chauffeurs van de buurtbus zijn hiervoor 23 nieuwe vrijwilligers geworven. Zij krijgen allemaal een training bij de RET en een taxipas. Voor elke dag dat lijn 601 operationeel is (zes dagen per week) zijn zes vrijwilligers nodig.

OV-chipkaart

Als officiële RET-busjes worden de buurtbussen nieuwe stijl opgenomen in het vervoersinformatiesysteem van de RET. Er zal straks bij haltes te zien zijn hoeveel minuten men nog moet wachten en men kan in de dienstregeling en app van de RET zien waar en hoe laat men met de 601 kan reizen. Er komt wel een einde aan het gratis reizen. Rijsoord Bereikbaar kan dit aanbieden dankzij verschillende sponsors. Met de nieuwe bussen zal men kunnen in- en uit kunnen checken met de OV-chipkaart. Losse kaartjes kopen kan ook, maar dan is men € 3,– per rit kwijt. Ter vergelijking: met OV-chip is vervoer tussen Rijsoord en Ridderkerk ± € 1,40, waarbij 65-plussers nog een voordeel hebben van 30%.

Maarten van der Staay, voorzitter van Rijsoord Bereikbaar, hoopt dat de vele vaste passagiers van de buurtbus zich op tijd verzekeren van een OV-chipkaart. “Dat zal zeker voor ouderen nog wat uitleg vergen, maar over een maand moet iedereen er wel klaar voor zijn.

Buurtbus 601 rijdt ieder uur, van 7.00 uur tot 18.00 uur op werkdagen en van 11.00 uur tot 17.00 uur op zaterdag. Op zondag wordt niet gereden.

Dienstregeling Buurtbus 601

Bron: de Combinatie Ridderkerk

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.