Beverwaard beleeft historisch heet avondje

Bewoners voor een gesloten toegangspoort
Bewoners voor een gesloten toegangspoort

Hoewel het al half oktober is en de temperatuur zakt richting winter steeg deze naar een ongekend hoog niveau in de Beverwaard onder haar bewoners op donderdagavond 15 oktober. De gemeente wil een AZC op het voormalige Honkbal terrein aan de Edo Bergsmaweg, en organiseerde daarom een bijeenkomst op de uitgekozen locatie die in 2016 zo’n 600 asielzoekers moet huisvesten.

De tent die speciaal opgezet was voor deze bijeenkomst zat binnen een mum van tijd vol. Buiten werd het toegangshek gesloten voor de overige bewoners. Zij konden, en mochten er niet meer in! Dat was een inschattingsfout van de gemeente. Men had wel voorzien in een livestream via de website van de gemeente Rotterdam waar men de bijeenkomst op kon volgen. Dit was gecommuniceerd, maar niet iedereen wist ervan. Het onderwerp was beladen en men had de massale toestroom kunnen zien aankomen. Dus weer een hoop teleurgestelde bewoners!

De meeste bewoners bleven toch staan. Veelal vroeg men zich af waarom er dan geen extra speakers waren neergezet bij de poort met een groot scherm. Andere refereerde aan de circus tent van Herman Renz, had men die niet op kunnen zetten, staat toch bij de belastingdienst? De Rotterdamse humor komt dan toch weer boven drijven!

Ook buiten de poort gaat de discussie dan ook over de komst van het AZC naast de Beverwaard. Meningen zijn verdeeld, en het is een lastig dilemma voor velen. Sommige zijn faliekant tegen het AZC. Andere hebben begrip. Gelukkig respecteert men elkaars mening hier wel. Toch ging het er in de tent anders aan toe. Even leek het er op dat de bijeenkomst werd afgeblazen. Buiten was het gejoel van de menigte binnen vanuit de tent hoorbaar.

Het is 20:24 uur, de bijeenkomst moet bijna afgelopen zijn, want deze zou om 20:30 eindigen. Toch opvallend rustig in die tent, er worden serieuze vragen gesteld? Die bevestiging krijg ik via een Tweet van RTV Rijnmond. Inmiddels verschijnt de Mobiele Eenheid ten tonele zowel voor als achter het hek. Mensen die buiten het hek staan, inmiddels zo’n 300, beginnen te morren. Het sein wordt gegeven en de ME veegt de toegang tot het terrein schoon.

De menigte staat op een gegeven moment op het kruispunt voor de Beverwaard. Beetje joelend en uitdagend richting ME. Een RET tram komt hierdoor tot stilstand midden op het kruispunt. Deze werd ongemoeid gelaten. Wel is er hoorbaar dat er straatstenen uit de grond worden getrokken. Dit kan toch niet de bedoeling zijn van deze bijeenkomst? Gelukkig blijft het rustig, maar schijn bedriegt, de ME heeft toch charges uit moeten voeren, omdat men stenen en vuurwerk ging gooien. Uiteindelijk drie arrestaties en beschadigde auto’s van de politie!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.