Berenklauw in park ontdekt

Bloem Berenklauw

In het park langs de A16 is de groei van Berenklauw ontdekt. De plant lijkt op zich prachtig, met een groei die minimaal boven de 2 meter uit kan komen. Ondanks dat het een prachtige plant blijkt te zijn is deze zeer gevaarlijk als men ermee in aanraking komt. Grote brandwonden op de huid zijn het gevolg daarvan. Reden om deze dus te mijden.

Hoewel de plant in de Beverwaard niet vaak of veelvuldig voorkomt blijken ze er ineens uit het niets te zijn opgebloeid. De enigste verklaring is dat dit komt door de grazende schapen die sinds enige jaren in IJsselmonde zijn. Volgens informatie blijkt dat deze herkauwers zaden opeten, en in een ander gebied terechtkomen via de uitwerpselen. Ook via de wollige vacht kunnen de zaden meegevoerd worden naar een ander gebied. Zo ontstaat er verschil in plantenbloei op diverse locatie’s in IJsselmonde, maar dit heeft dus ook een keerzijde voor ongewenste planten zoals de Berenklauw. Het is niet ondenkbaar dat de Berenklauw op deze wijze in het park aan de A16 terecht is gekomen.

Berenklauw park A16
Berenklauw park A16

Het advies is om de plant niet aan te raken, en onmiddellijk de gemeente te waarschuwen via 14010 of via de App. Buitenbeter.