AED’s ook slecht toegankelijk in Beverwaard

AED

 

“Helft AED’s slecht toegankelijk in Zuid Holland” kopte RTV Rijnmond kort geleden op haar website! De helft van alle apparaten die bij een hartstilstand levens kunnen redden hangt achter een gesloten deur in of in een gesloten winkelpand, blijkt uit onderzoek van de Hartstichting die nu bezig is met een actie.

De vraag is dan ook logisch gesteld, hoe zijn de AED’s (Automatische Externe Defibrillator) bereikbaar in Beverwaard? Uit een simpel onderzoek blijkt dat het verbeterd kan worden, maar waarom de levensreddende apparaten slecht toegankelijk zijn heeft meerdere oorzaken.

Niet alle instellingen zijn gevraagd of bezocht of er een AED aanwezig was, dat voorop gemeld, maar in het winkelgebied zijn er twee aanwezig die overdag wel bereikbaar zijn, maar ook weer niet altijd door de variabele opening -en sluitingstijden van de winkels.

De plaatselijke supermarkt van Hoogvliet en de Cafetaria van Verhage hebben er allebei een AED aan de muur hangen. De aanduiding met een signaal aan de buitenkant van de winkel is er niet! Dan de vraag wie kan er een AED bedienen. Bij de super blijkt dat alleen de filiaalmanager dat te kunnen, het vaste winkelpersoneel niet, bleek bij navraag. Bij de cafetaria wist men wel waar de AED voor dienden, maar enige kennis ontbrak en dat is toch wel van essentieel belang? Personeel gaf aan binnenkort een BHV training te krijgen.

In het wijkgebouw de Focus waar veel mensen per dag komen hangt ook geen AED, daar er in het verleden wel één aan de muur heeft gehangen. Ook daar de vraag aan gesteld hoe het kan dat men geen AED heeft. Dit is nog geen verplichting en de kans dat hij gestolen wordt is aanwezig, werd gemeld door een medewerker! Toch hebben wij het hierover een pand die gehuurd wordt van de gemeente Rotterdam. Waarschijnlijk behoort een AED niet tot de vaste inventaris?

Wel hangt er een AED net om de hoek bij het buurthuis aan de muur van het dokterscentrum van de Beverwaard. Dit is ook de enigste die toegankelijk is op alle tijdstippen van de dag, en dat is voor een wijk als Beverwaard veel te weinig in aantal?

De zorginstellingen van Humanitas, waar “de IJsselburgh en “de Wetering” onder vallen hebben beide een AED hangen, maar ook deze zijn niet altijd bereikbaar. Daar komt nog een punt bij dat Humanitas in de “de IJsselburgh”,  zijn 24 uurs zorg heeft afgestoten, en daardoor er ook straks geen personeel meer aanwezig is die eventueel een AED kan bedienen.

Via de voorzitter van de bewonerscommissie in “de IJsselburgh” is vernomen dat een aantal bewoners een AED-cursus gaan volgen binnenkort. Overigens is bij die twee instellingen de aanwezigheid van de AED duidelijk zichtbaar als men het pand betreedt.

De hoge aanschafkosten en het ophangen van de AED in de buitenruimte is vaak het struikelblok. Die twee punten wordt dus deels opgelost door de actie  van de Hartstichting, want met behoorlijke korting kan men een AED kopen, met of zonder slot. Uiteraard is die met slot wel duurder.

Kortom, de constatering van de toegankelijkheid van de AED’s in de Beverwaard laat zien dat dit voor verbetering vatbaar is!

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.