4G mobiel gsm-netwerk geeft storing op TV

Kans op storing 4G netwerk
Kans op storing 4G netwerk

Zo langzamerhand beginnen alle telefoonproviders hun 4G netwerk uit te rollen in Nederland. Een paar maanden geleden werden de zenders op het gebouw aan de Oude Watering vervangen voor vernieuwde type zenders, en dit alles i.v.m. het snelle 4G netwerk.

Met de komst van dit snelle netwerk komen er ook problemen bij, want bijvoorbeeld in Engeland waar het gsm netwerk vorig jaar gëupdate werd regent het klachten door storingen op de tv zenders. Ook in Rotterdam was dit het geval, want de RTV Rijnmond (rampen)zender moest hierdoor noodgedwongen verhuizen op de UPC kabel ten kostte van de Spaanse zender TVE.

Storing afkomstig van 4G-signalen is alleen mogelijk als er onvoldoende afgeschermde coax-bekabeling bij de consument thuis wordt gebruikt. Kabelbrancheorganisatie NLkabel heeft om dit te verhelpen het keurmerk Kabel Keur voor goed afgeschermde binnenhuismaterialen zoals coaxkabels geïnitieerd. In praktijk blijkt echter dat veel consumenten nog steeds coaxkabels van onvoldoende kwaliteit gebruiken. Het is dus niet ondenkbaar dat aansluitingen met slechte bekabeling last kunnen ondervinden van een storing in het tv signaal. De kosten voor betere bekabeling is voor de consument zelf. Ook gebruikers van draadloze microfoons zijn de dupe van het 4g, want deze zijn totaal waardeloos geworden, en zij worden op hoge kosten gejaagd, omdat de apparatuur vervangen moet worden.