Nieuwsbrief 7 AZC Beverwaard

AZC-school Beverwaard in de startblokken

Tom Kros, directeur azc- school Beverwaard
Tom Kros, directeur azc-school Beverwaard

Tom Kros (63) is nu nog directeur van basisschool De Nieuwe Haven. Na de zomervakantie gaat hij een nieuwe uitdaging aan als locatieleider van de azc-school Beverwaard aan de Rhijnauwensingel. ‘We zijn er voor de kinderen’, aldus Tom. Van de bewoners in de opvang bestaat waarschijnlijk 10% uit leerplichtige kinderen. In Beverwaard maakt de toekomstige azc-school zich op voor zo’n 60 leerlingen, verspreid over vier klassen. ‘Waarom deze klus met mijn pensioen in zicht? Het is fijn om op professionele wijze iets voor deze kinderen te betekenen’, aldus Tom. ‘Ze gaan Nederlands leren en we bieden hen een veilige omgeving. Kinderen willen graag naar school. Ik ben gevraagd om te solliciteren. Als (adjunct) directeur heb ik al 25 jaar ervaring op basisscholen in Rotterdam. Met kinderen en ouders kan ik altijd goed omgaan. Een “mensenmens” hoor ik weleens.’

Vergeet-me-nietjes

Na een selectie uit tientallen brieven en gesprekken stelde Tom een team samen met – zoals hij aangeeft – “vier supergemotiveerde docenten”. Om te kijken wat werkt en wat niet, volgt hij ook andere azc-scholen in ons land. ‘In een documentaire over De Verrekijker in Katwijk zag ik dat daar een wand met vergeet-me-nietjes hangt, met foto’s van kinderen die terug zijn naar hun eigen land of naar een ander azc zijn gegaan. Heel indrukwekkend, die komt hier ook. We mogen de kinderen nooit vergeten. We zullen ook bij elk kind dat vertrekt in de lessen stilstaan. Het is pittig hoor als een stoel in de klas leeg blijft. Ook voor onze docenten. Kun je daartegen? We praten daarom elke schooldag even na met een kop koffie. Dat zag ik op een azc-school in Terneuzen en dat werkt goed.’

Het toekomstige schoolpand voor basisscholieren aan de Rhijnauwensingel 160 wordt nu geverfd en er komt nieuw meubilair. ‘De kinderen krijgen een warm welkom, dat verdienen ze. Als je uit Syrië komt, heb je al genoeg puin gezien.’

Traumaverwerking

Over de lessen is Tom duidelijk: ‘Nederlands! We gebruiken lesprogramma’s voor nieuwkomers die zijn gericht op taalverwerving. Dit zijn de methoden Horen Zien en Zwijgen en Mondeling Nederlands Nieuw. Het leren spelen is minstens zo belangrijk, want spelen is verwerken. Sommige kinderen zijn getraumatiseerd. Het team heb ik meegegeven dat zij hun antennes uitzetten en aan de bel trekken als kinderen het moeilijk hebben. Wij zijn niet opgeleid tot hulpverleners, we richten ons op lesgeven. Via het COA kunnen kinderen worden doorverwezen naar een psycholoog om een trauma te helpen verwerken. We zijn er voor de kinderen, om hen een toekomst te geven. We mengen ons als school dan ook niet in discussies over de komst van een azc.’ Half augustus worden de eerste nieuwkomers op school verwacht. ‘We hebben er veel zin in en staan in de startblokken. Ik ga de school opzetten en draag ik straks over. Kom ik gewoon terug als vrijwilliger!’

Gezondheidszorg in en rondom het azc

Het COA is verantwoordelijk voor opvang en begeleiding van vluchtelingen. Medische zorg besteedt COA uit aan professionele organisaties. Op het azc komt een gezondheidscentrum (GCA). Daarnaast worden de kinderen gezien door het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). Jeugdarts Bernice Samson vertelt hoe de gemeente dit aanpakt.

‘Het CJG neemt de zorg voor de kinderen op zich. Wij hebben hier een speciaal team voor opgericht, zodat het niet ten koste gaat van de voorzieningen in de wijk. Dit team bestaat uit een jeugdarts, een jeugdverpleegkundige en een assistent. Zij kijken naar de gezondheid van de kinderen en controleren of ze voldoende gevaccineerd zijn. Ook hun ontwikkeling houden ze in de gaten. Misschien is er sprake van een (taal)achterstand of zijn er psychische of lichamelijke problemen.

’Alert op infectieziekten‘

We zien de kinderen op het spreekuur net als op de normale CJG spreekuren. Als ouders niet zeker weten of hun kind voor een bepaalde ziekte gevaccineerd is, nemen we geen risico en vaccineren we het kind opnieuw. We werken nauw samen met de GGD Rotterdam Rijnmond en in het geval van een uitbraak van infectieziekten zullen we hen informeren. Overigens denk ik dat het risico daarop klein is. Maar we blijven alert!’

Bezoek een ander azc

Wilt u weten hoe het eraan toe gaat in een azc? Binnenkort bezoeken we weer een bestaand azc elders in het land. Wilt u zich aanmelden of meer informatie hierover? Stuur dan een e-mail naar azcrotterdam@ rotterdam.nl. Let op: het aantal plaatsen is beperkt.

Snel Schoon Ploeg: handen uit de mouwen voor Beverwaard

Terwijl de bouw van het AZC vordert, wordt ook in de rest van Beverwaard gewerkt. De Snel Schoon Ploeg van de gemeente helpt mee om de wijk schoon te houden. Hiervoor rijdt de ploeg iedere week, van maandag tot en met vrijdag, tussen 7.30 en 10.00 uur een vaste route langs de ondergrondse containers.

Ze kijken dan of er vuil naast of op de containers ligt. Ligt dit er dan nemen ze het gelijk mee. Dit doen ze ook als er grof vuil staat, mits dat niet te groot is voor hun wagen. Treffen ze op hun route zwerfvuil aan dan ruimen ze dat ook op.

Normaal gesproken gaan Snel Schoon Ploegen alleen op meldingen van zwerfvuil en naast containers geplaatst vuil af en legen ze (tussentijds) overvolle prullenbakken. In Beverwaard is het team nu ongeveer acht maanden aan de slag omdat hier veel vuil naast containers stond. De inzet heeft al voor verbetering gezorgd, maar moet er vooral voor zorgen dat alle bewoners hun afval volgens de regels aanbieden. Want wie dat niet doet en betrapt wordt kan natuurlijk rekenen op een fikse boete.

Werken bij het azc

Het team van medewerkers van het azc is bijna compleet. Er zullen in totaal ongeveer vijfentwintig mensen werkzaam zijn in het azc. Het Werkgeversservicepunt Rijnmond (WSPR) heeft zich ingespannen om geschikte kandidaten uit het Rotterdamse werkzoekendenbestand aan deze vacatures te matchen. Via het WSPR en via andere kanalen zijn nu al nieuwe plaatsingen gerealiseerd. Dertien mensen zijn al werkzaam bij het COA. Negen nieuw aangenomen medewerkers wonen in (de regio) Rotterdam. Deze mensen worden momenteel ingewerkt bij het COA in een andere azc-vestiging.

Er staan nog enkele functies open, bijvoorbeeld NT2- docenten. Deze functies worden geworven zodra de samenstelling van de inwoners van het azc bekend is. De invulling van de functies zal volgens dezelfde wijze verlopen als voor de andere functies in het azc, via Start People.

Meer informatie

Deze nieuwsbrief is een uitgave van de gemeente Rotterdam, programma Asiel & Vluchtelingen. Veel informatie over de opvang van vluchtelingen is te vinden op www.coa.nl. Heeft u vragen over het toekomstige azc, stuur dan een e-mail naar azcrotterdam@rotterdam.nl of naar azcrotterdam@coa.nl. Op www.rotterdam.nl/azcrotterdam staat meer informatie over het azc in Rotterdam.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.