Herder voor schaapskudde in IJsselmonde gevonden

In het voorjaar van 2024 verscheen er een oproep op de website van de Stadsherders, en in de media voor de functie van een nieuwe schaapsherder. Maria vd Velde deed deze oproep nadat haar compagnonschap was gestopt aan het begin van dit jaar. Ze ging verder onder de naam ‘Stadsherder van der Velde’. Er waren reactie’s na de oproep van mensen die deze functie ambieerde. Ze liet een paar weken geleden al doorschemeren dat zij een nieuwe schaapherder had gevonden die per 1 juni zou beginnen.

Maandag tegen het eind van de ochtend is Maria Van der Velde bezig om de mobiele afrastering aan te brengen tussen Oud IJsselmonde en de Beverwaard aan het Roelantpad. Er wordt gevraagd naar de nieuwe Stadsherder. Nog geen 5 minuten later wordt er kennis gemaakt met Bregje.

Ze is afkomstig uit Noord Holland, en maakt dus vanaf nu deel uit van team schaapsherders met name ook in IJsselmonde. De vraag of zij uit de agrarische sector komt, geeft zij aan dat zij thuis vroeger schapen hadden voor de hobby en wat kleinere dieren. Hoe wordt je dan schapenhouder was de vraag? Destijds deed ik mee met wedstrijden met mijn hond, en zo kwam het ervan kort gezegd dat zij uiteindelijk solliciteerde bij ‘Stadsherder Van Der Velde’, en als kakelverse schaapherder trekt zij nu in het gebied van IJsselmonde in met haar hond ‘Kira’, en de schaapskudde.

Schaapherder Bregje zal vanaf nu vaker gezien worden in het IJsselmondse. Vandaag moest zij de schapen, die naast de Cornelis van Beverenbrug stonden te grazen aan de zijde van de Beverwaard, richting Oud IJsselmonde naar het Roelantpad verplaatsen. Een loopje van een kwartier, maar samen met haar bordercollie ‘Kira’ aan de voorzijde van de kudde, en een bordercollie aan de achterzijde. Ze volbracht de verplaatsing van de kudde zonder enige moeite op de geluidswal langs de A16.