Woonreferendum Rotterdam haalt kiesdrempel van 30% niet!

Plussenburgh

In Rotterdam is gisteravond bij het referendum over het voorgenomen woonbeleid van het college de kiesdrempel van 30 procent niet gehaald. Slechts 16,9 procent van alle 497.540 stemgerechtigde Rotterdammers had zijn of haar stem uitgebracht. Het referendum zou pas geldig zijn als de 30 procent zou worden gehaald.

Dit betekent dat de plannen van wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) om ruim 15.000 oude woningen te slopen en te vervangen voor nieuwbouw kunnen doorgaan. Wat uitgebreider ging het referendum over de Woonvisie 2030, een beleidsplan over de ontwikkeling van Rotterdam als woonstad.

,,De uitkomst die er nu ligt, betekent dat we nu verder kunnen met de Woonvisie om van Rotterdam een nog fijnere stad te maken om in te wonen, voor álle Rotterdammers. We zien de bespreking en vaststelling van de Woonvisie in de gemeenteraad dan ook met vertrouwen tegemoet”, liet wethouder Schneider weten in een eerste reactie.

Hoop
SP-raadslid Querien Velter, één van de drijvende krachten achter het referendum, is teleurgesteld. ,,Ons doel was natuurlijk om de Woonvisie van tafel te vegen en dat is niet gelukt.” Toch is er hoop. ,,58.000 Rotterdammers hebben zich in grote meerderheid uitgesproken tegen de Woonvisie. Als andere partijen – met name Leefbaar – daar lak aan hebben, hebben ze straks bij de gemeenteraadsverkiezing een groot probleem.”

Volgens Ronald Paping, directeur van de Woonbond, hebben de Rotterdammers een duidelijk signaal afgegeven over de woonplannen van Schneider. ,,Daar blijkt weinig draagvlak voor te zijn.” Paping denkt dat de discussie over de Woonvisie nog niet ten einde is. ,,Met de raad, maar ik hoop dat Schneider ook in gesprek gaat met huurders.”

Mislukt
,,Het referendum is totaal mislukt, gelet op de matige opkomst”, zegt VVD-raadslid Antoinette Laan. ,,Met alle respect voor de inspanningen van de aanvragers, maar mensen zijn met heel andere dingen bezig.” Ook volgens Ronald Buijt (Leefbaar) is het referendum mislukt. ,,Ik had gerekend op een opkomst van om en nabij de 26 procent; een opkomst van 17 procent is wel heel erg weinig.”

Volgens CDA-fractievoorzitter Sven de Langen is het referendum niet mislukt, maar staat de Woonvisie juist als een huis. ,,Als ik zou zeggen dat het referendum mislukt is, dan zou ik oneerbiedig zijn in de richting van diegenen die dit mogelijk hebben gemaakt. Maar een opkomst van 17 procent is natuurlijk niet veel.”

Handtekeningen
Tegenstanders van de Woonvisie, het woningbeleid tot het jaar 2030, hadden het referendum bedongen door 13.000 handtekeningen te verzamelen. Ze zijn tegen de sloop en willen dat zo veel mogelijk betaalbare sociale huurwoningen behouden blijven. Met onder meer flyers en radiospotjes voerden ze actie tegen de plannen van wethouder Schneider.

Schneider wil juist aantrekkelijker woningen bouwen voor de midden- en hogere inkomens om de uitstroom van deze groep uit de Maasstad te stoppen. Een deel van de oude woningen wordt volgens hem niet gesloopt, maar samengevoegd en gemoderniseerd.

Bron. AD.nl regio Rotterdam

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.