Maaibeleid Waterschap houdt gemoederen bezig

Benedenrijweg -Oostdijk

Ook dit jaar houdt het maaibeleid van het Waterschap Hollandse Delta de gemoederen weer bezig van vele omwonenden aan deze dijk. Veelal gaan de klachten over de verkeersveiligheid op en rond de Oostdijk door het te hoge gras eind mei. Inmiddels schijnt het al verbeterd te zijn, maar de eerste grote maaibeurt van de twee vindt pas plaats in juni.

Elk jaar rond deze tijd, zo eind mei, komen de klachten  er weer. Probleem zit in het maaibeleid van het Waterschap de laatste jaren toen in 2014 de schapen verdwenen op een gedeelte van de Oostdijk. Reden was dat er geen geschikte pachter meer gevonden kon worden die er zijn kudde met schapen kon laten grazen. Dit werd toen medegedeeld aan deze website.

Nu maaien sinds twee jaar grote machines het gras weg van de Oostdijk, en dat gebeurt dus maar twee keer per jaar. Niet zo onlogisch dat het gras op een gegeven moment meer dan een meter hoog staat, en het uitzicht ontneemt voor bestuurders van voertuigen die van de wegen gebruik maken rondom en op  de Oostdijk!

De meeste bewoners van dit deel van IJsselmonde zien de schapen het liefst terugkeren en dat is een gegeven. Zelfs voor een bewoner die beneden aan de Oostdijk woont waar het hoge gras invloed heeft op haar woonomstandigheden, te denken aan hooikoorts.

Hierover werd met het waterschap vele malen contact gezocht!  Als de schapen terugkeren prima, niet alleen omdat deze zo leuk zijn, maar puur dat het probleem woonomstandigheden zal verbeteren, want sinds de schapen er niet meer staan is de situatie verslechterd!

Eerder en/of meerdere malen maaien per seizoen zou ook kunnen helpen. Helaas vindt de bewoner hiervoor geen gehoor bij het waterschap om tot een oplossing te komen voor het probleem. Sterker nog waarom de wollige viervoeters niet terugkeren aan de Oostdijk is men heel stellig in. Zij geeft aan dat men overlast ervaart van de wollige viervoeters die een dijk begrazen van 1,3 km lang! Dat moeten dan wel heel veel klachten zijn geweest in de ruim twintig jaar dat zij daar stonden?

Waarschijnlijk geven de vervuilende en bulderende maaimachines die de dijk kaalscheren geen overlast? Uiteindelijk stegen hierdoor de kosten die aan de bewoners werden doorberekend via de waterschapsbelasting.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.