Asbestsanering gaat huiseigenaren Beverwaard tienduizenden euro’s kosten

Rode Kastelenbuurt, Beverwaard

Bewoners van de Rode kastelenbuurt in de Beverwaard hebben onlangs een aanbod gekregen van de voormalige eigenaar Woonstad om mee te doen in het asbestsaneringsplan voor hun woning. Kosten lopen op tussen de achttien en -zeventigduizend euro per woning om deze te laten saneren.

Daar hoeft men niet aan mee te doen als particuliere huiseigenaar. Dit aanbod wordt hen gedaan omdat Woonstad zelf ook nog 48 woningen verhuurd, die tussen al die verkochte huurwoningen staan. De financiële onrust is nu groot onder deze particuliere huiseigenaren in de Beverwaard!

Asbest is een stof die in het verleden veel gebruikt werd als brandwerend en  -isolatiemateriaal  in huizen. De vezels die vrijkomen bij bijvoorbeeld een brand zijn schadelijk voor de volksgezondheid. Juist in de periode dat deze huizen gebouwd werden in de Rode kastelenbuurt is er nog asbest gebruikt op de daken, dat zijn met name die rode golfplaten (zie foto).  De huizen zijn gebouwd rond begin jaren “80, en het verbod op asbest kwam er pas in  1993

Het is voorjaar 2015 als  de toenmalige Staatssecretaris Mansveld aankondigt namens de overheid dat asbesthoudende daken op huizen in 2024 niet meer is toegestaan i.v.m. de volksgezondheid. Voor het verwijderen van de asbest werd er in 2016 een subsidiepot ingevoerd van € 75 miljoen vanuit het Rijk waar eigenaren van huizen een beroep op kunnen doen.

In september 2017 werden de prijzen bekend gemaakt door Woonstad hoeveel per type woning het ging kosten om de asbest te laten verwijderen! Particuliere huiseigenaren van die 144 woningen, die dus de huurwoning in het verleden gekocht hebben van Woonstad, kregen de schrik van hun leven toen zij de prijzen kregen te zien van dit aanbod van Woonstad die hen werden voorgelegd. Het all inclusieve financiële plaatje was berekend voor vier type woningen. Dit lig tussen de achttien en -zeventigduizend euro per woning om deze van asbest te ontdoen. Overigens kan het bedrag lager uitvallen door opties en meerkeuzes niet uit te laten voeren. Men moet dan bijvoorbeeld denken aan de afwerking. Aangetekend dat de oppervlakte bepalend is voor de hoogte van de prijs voor het te saneren gedeelte aan een woning. Daarbij nogmaals gezegd dat men dus niet hoeft in te gaan op dit aanbod, maar Woonstad hoopt van wel, dit zou ten goede komen aan de uitstraling van de wijk.

De start van het saneren van de 48 woningen van Woonstad moet plaatsvinden in mei volgend jaar 2018, en een proefwoning is in de zomer van dit jaar gerealiseerd aan de Cannenburchstraat zodat men kan zien hoe de woning er uitgaat zien.

Het grootste probleem zit hem in het financieren voor de eigenaren, waar halen zij die tienduizenden euro’s vandaan, dat zal de grootste hindernis worden. Bekend is dat er eigenaren zijn waarvan de hypotheek sinds de huizencrisis onder water zijn komen te staan, anderen zitten met hun huidige vaste lasten al aan hun financiële grens. Men zou eventueel gebruik kunnen maken van de subsidiepot die in 2016 is ingevoerd. Naar nu het blijkt is deze al leeg. Toch benadrukt een woordvoerder van Woonstad dat het verstandig is om toch nog eens contact op te nemen met het Rijk of de Gemeente voor een subsidie!  Men heeft dus nog de tijd tot 2024 om de sanering te realiseren, dat is dus nog maar zes jaar!

Inmiddels hebben signalen omtrent de asbestsaneringsplannen in de Beverwaard de politiek van Rotterdam bereikt. GroenLinks gaat op korte termijn vragen stellen over deze kwestie die voor deze huiseigenaren totaal uit de hand dreigen te lopen. Zij worden buiten hun schuld met torenhoge kosten opgezadeld.

Infobron: Woonstad, foto’s Beverwaardigheden.nl

Meer info over asbest aan uw woning.

 

 

 

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.