Steeds vaker verkeersinfarcten in IJsselmonde

File op de Groene Tuin in IJsselmonde

Op de derde achtereenvolgende maandag was het een verkeerschaos in IJsselmonde. Waar komt dat nu ineens vandaan? Twee keer ging het om verkeersongevallen in de ochtend op de A16. Afgelopen maandagavond was er weinig aan de hand, waarschijnlijk door meerdere factoren was er een heuse verkeersinfarct in IJsselmonde?

Vanaf de Groene Tuin rotonde tot aan de rotonde bij Klein Nieuwland stonden automobilisten in de vooravond minimaal een halfuur in de file. Men kon niet meer voor of achteruit richting station Lombardijen. Dan moet er ook nog een ambulance langs, de enigste mogelijkheid is dan over het fietspad!

De oorzaak hiervan was dat de rotonde bij Klein Nieuwland zo goed als muurvast stond met auto’s richting de Adriaan Volkerlaan. Deze weg geeft weer toegang tot het Brienenoordplein, en in het verleden versmald. Het plein liep weer vast door het vele verkeer vanuit het centrum van Rotterdam. De Maastunnel is van Noord aar Zuid gestremd dus is men aangewezen op de Erasmus en Willemsbrug.

Veel automobilisten kozen ervoor om de Groene Tuin route te nemen richting het van Brienenoordplein. Daar kwamen zij ook in de file terecht, slechte optie dus. Vanaf de rotonde Groene Tuin richting Akkeroord was het al niet veel beter. Het viaduct over de A16 liep ook vol langs de Beverwaard. Overigens staat daar langs die wijk elke avond ook een file richting de Akkeroord.

Vanaf station Lombardijen kon men ook netjes aansluiten. Mede gelet op het feit dat de gemeente de Kreekhuizenlaan dit jaar versmalde zie je de file dus alleen maar langer worden. Een ingreep die nu ook voor de nodige problemen zorgt!

Rotondes zijn een veilige verkeersmiddel, maar in deze situatie lopen ze vol en lijken ze alleen maar voor veel meer files te zorgen. Bij Klein Nieuwland zou het geen overbodige luxe zijn om deze te voorzien van een extra rijstrook richting Keizerswaard?

Ruim anderhalf jaar is de Maastunnel nog afgesloten van Noord naar Zuid, en met de groei van het autoverkeer de toekomst voorspelt dit niet veel goeds  t.a.v. de verkeersdrukte in IJsselmonde. Onlangs werd er nog een milieurapport over de luchtkwaliteit in dit gebied gepresenteerd. Het blijkt dat de waardes van de luchtkwaliteit nu nog binnen de normen vallen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.