Straatnamen in Beverwaard hebben historisch verleden

Ooit wel eens over nagedacht wat de betekenis van uw straatnaam is? Die straatnamen worden door een commissie bepaald. De straatnamencommissie is een onderdeel binnen de gemeente Rotterdam.

Straten worden vaak vernoemd naar personen, gebeurtenissen of locaties. Zo zijn de Yukonweg, Coloradoweg en Missouriweg op de Maasvlakte vernoemd naar rivieren in Noord-Amerika. Dat is dan ook het thema van de wijk. De Commissie van advies inzake straatnamen en gedenktekens probeert bij naamgeving van nieuwe straten aan het thema van de wijk te houden. Er zijn daarom hele wijken met straatnamen die verwijzen naar boomsoorten, beroepen of kunstenaars. Voor meer info kun je terecht op de Rotterdamse gemeentelijke website.

Dan hoor ik u zeggen dat de straatnamen van de wijk Beverwaard niets met bevers heeft te maken, en dat klopt! Het antwoordt op die vraag blijft vooralsnog onbeantwoord. De bever is wel terug te vinden in de vlag van IJsselmonde! Dus er leefden klaarblijkelijk veel bevers in het gebied waar de Beverwaard nu op gebouwd -en vernoemd is?

De straatnamen zijn vernoemd naar kastelen, burchten of landhuizen die ooit in ons land stonden en/of nog steeds zijn te bewonderen. Een straatnaam die te vinden is in de Beverwaard is de Hoensbroeksingel! Het kasteel is gelegen in het diepe zuiden van Limburg, en het ligt aan de rand van het gelijknamige plaatsje Hoensbroek. Hier kan men het verleden opsnuiven van haar bewoners die een aderlijke titel hadden en belangrijk waren voor hun omgeving. Wie er nu een bezoekje brengt moet i.v.m. de coronacrisis het kasteel helaas zelf ontdekken met een papieren gids!

Bijna alle kamers en zalen kunnen hiermee worden ontdekt aan de hand van deze gids die weergeeft wanneer delen van het kasteel Hoensbroek zijn gebouwd, want de bouw bestrijkt meerdere eeuwen vanaf de 14e t/m de 18e eeuw namelijk. Speciaal is toch wel het smeedijzeren uurwerk in één van de vertrekken van het kasteel, het stamt uit de 16e eeuw en na de vondst, in één van de kerktorens in de jaren tachtig van de vorige eeuw, is deze gerestaureerd!

Als u genoeg heeft van het dwalen door het kasteel Hoensbroek door smalle gangen en beklimmen van de torens met steile trappen, dan kan de jeugd zich vermaken met oud Hollandse spellen op de binnenplaats van het kasteel. Vergeet ook de buitenkant van het kasteel niet te aanschouwen, deze is toch ook wel aanzien waard met al dat water erom heen waar de nodige waterplanten in groeien!

De Hoensbroeksingel in de Beverwaard heeft historisch gezien een mooie geschiedenis die zeker de moeite waard is om te ontdekken!

Bron; website gem. Rotterdam, foto’s Beverwaardigheden.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.