
Met een brief van burgemeester en wethouders van Rotterdam is er een definitieve klap gegeven op de verhuizing van de RET busstalling Sluisjesdijk naar de Zuidpunt van de Beverwaard. De werknemers van de stadsvervoerder afdeling tram, die op 15 augustus 2011 officieel werd geopend, krijgen er een paar honderd collega’s erbij op die locatie. Op 15 augustus 2011 werd daar de nieuwe tramremise officieel in gebruik genomen.
Aan de overzijde van de Edo Bergsmaweg, deels op het oude AZC-terrein, moet de busstalling gebouwd worden. Deze bus-afdeling bediend nu het busvervoer op de linker Maasoever. Ook het wintersteunpunt van Stadsbeheer aan de Laagjesweg op zuid verhuisd hier naartoe in de toekomst.
In 2018 heeft de RET aan de gemeente verzocht de kavel in Zuidpunt Beverwaard ter beschikking te stellen, aangezien de huidige RET-locatie (Sluisjesdijk) volgens de RET niet geschikt te maken is voor de nieuw aan te schaffen Zero Emissie bussenvloot.
In oktober 2022 heeft wethouder Karremans akkoord gegeven voor de verhuring van de kavel in Zuidpunt Beverwaard, waar een busstalling voor elektrische bussen gerealiseerd wordt door de RET om te kunnen voldoen aan de Zero Emissie-voorwaarden uit de concessie met de MRDH.

De RET voert als concessiehouder van Bus Rotterdam e.o. (2019-2034) het Transitieplan uit, waarin is afgesproken om vóór 2030 Zero Emissie (ZE) bussen in te voeren. Verhuizing naar de Zuidpunt Beverwaard is nodig voor de meest kostenefficiënte wijze van stallen, het laden en onderhoud van deze bussen. Daarnaast is het gunstiger voor de bedrijfsvoering dat de busstalling naast de tramremise van de RET komt te liggen. De benodigde grootverbruikaansluiting en het gecontracteerde vermogen bij Stedin (7000kW) die de tramremise Zuidpunt Beverwaard nu heeft, is volgens de RET toereikend voor het aansluiten van de busstalling. Op de huidige locatie aan de Sluisjesdijk is de benodigde grootverbruikaansluiting niet aanwezig en vormt de netcongestie een probleem.

In het zuidoostelijke deel van de Zuidpunt Beverwaard wordt de komende jaren door de afdeling Vastgoed (SO), in opdracht van Stadsbeheer en Concernhuisvesting, ook een nieuw wintersteunpunt (strooiwagens) gebouwd (ter vervanging van de Laagjesweg). Het ontwerp daarvoor is gereed. De planteams van de projecten staan in contact met elkaar zodat gezamenlijke kwesties tijdig gezien en opgelost worden. Het wintersteunpunt volgt een separaat besluitvormingstraject.

Oude terrein met opstallen welke nu nog gekraakt zijn gaat tegen de vlakte.
Wanneer de nieuwe locatie er moet staan en operationeel wordt is niet bekend, maar de Nota van Uitgangspunten is al klaar. In dit document staan de belangrijkste uitgangspunten, kaders en randvoorwaarden worden beschreven voor een ruimtelijke ontwikkeling of een project. Het moge duidelijk zijn dat de busstalling gereed zal zijn voor 2030 zodat alle bussen elektrisch kunnen gaan rijden.
Brontekst en foto’s: Gemeente Rotterdam en Beverwaardigheden.nl