Schapenhouder aan het Dijkje in onmin met buren nieuwe woonwijk

Het is weer het klassieke verhaal, maar als het aan een aantal bewoners ligt van de nieuwe woonwijk Waterland in Bolnes zullen er in de toekomst nog weinig schapen te zien zijn aan het Dijkje in Bolnes die op de grens ligt met de Beverwaard.

Veel bekijks trekken de dieren waaronder kippen, hanen en jonge lammetjes in het voorjaar op de werf van Nico van der Wal, maar als het aan drie huizenbezitters ligt in de achterliggende woonwijk, die in 2009 gebouwd werd, zal dat niet voor lang zijn. De gemeente Ridderkerk heeft namens die drie bewoners de afdeling handhaving op zijn dak gestuurd over een aantal zaken die niet in orde zouden zijn op de werf die aan het eind van dit jaar zijn dertig jarig bestaan viert als agrarisch bedrijf.

Die handhavingsverzoeken van die betreffende bewoners gaat om het uitzicht die zij nu hebben. Ze kijken tegen een hooiberg aan met plastic, maar dat hooi heb ik nodig voor de schapen in de wintertijd. Overigens ligt er nog een behoorlijke brede sloot tussen.

In een mediation traject met die drie bewoners had de schapenhouder een aantal verbeterpunten aangedragen. Een schutting voor die hooiberg plaatsen was een optie, maar dan kijkt men weer tegen een schutting aan! Uiteindelijk liepen de bewoners zelf boos weg uit dit overleg. In een eerder stadium van dit jaar moesten gezonde populieren op het terrein al het veld ruimen, de bewoners hadden geklaagd over de te grote bomen in hun ogen. De wilgenbomen mochten van het Waterschap blijven staan.

Het terrein waar Waterland nu op staat was verkocht van een particuliere grondbezitter aan een projectontwikkelaar, en ook de schapenhouder had hier flink aan kunnen verdienen als hij daar op in was gegaan. Toch koos hij niet voor het geld, maar om zijn bedrijfje voort te zetten. Een plekje voor ons zelf was voldoende. De bouw van de nieuwe woonwijk achter zijn werf zou geen gevolgen hebben voor hem zo was verzekerd door de gemeente, en daarom heeft hij ook geen planschade geclaimd, die er overigens wel was bij meerdere bewoners aan het Dijkje volgens hem.

Uiteindelijk moest er wel een nieuw bestemmingsplan komen voor de nieuwbouw van het Waterland, en daar zit het probleem! Het bedrijf van de schapenhouder kan niet samen met nieuwbouw, omdat de omvang van het aantal dieren te groot is, en hij verwijt nu de gemeente dat zij hem hiervan nooit van op de hoogte te hebben gesteld. Allerlei zaken die niet goed zijn in de ogen van de gemeente Ridderkerk op het terrein worden nu aangepakt om deze op orde te brengen of vergunningen hiervan te overleggen. Een aantal van die onderkomens voor de schapen zijn toegestaan onder mondelinge toezegging door de gemeente Ridderkerk.

Nico Van der Wal, erkent de rommelige situatie op zijn terrein maar dat heeft een privé oorzaak als reden. Hij heeft inmiddels een brief rondgestuurd waarin hij aangeeft de situatie op zijn terrein te verbeteren. Overigens zijn de naaste buren en ook buren in de woonwijk van Waterland die pal achter de werf wonen een actie begonnen. Via handtekeningen pleiten zij voor behoud van het bedrijf aan het Dijkje.

Op de vraag wat er gaat gebeuren als dit negatief afloopt, geeft de schapenhouder aan dat dit het einde is voor mijn bedrijf, en om elders nog iets op te starten wordt lastig, want ik ben ook de jongste niet meer. Wat er dan met het terrein gebeurt die nu nog als werf fungeert laat zich raden. Het wordt een lege bedoeling met uiteindelijk huizenbouw erop als ik het verkoop!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.