Jongerenvoorstelling ‘Niet tuchten’ door Rotterdams Wijktheater

Niet tuchten
Rotterdams Wijktheater

De nieuwe jongerenvoorstelling van het Rotterdams Wijktheater Vanaf 30 oktober 2019 in theaters en op scholen.

“Dan pas was je echt een man Als je pakte wat je wilde Iedereen sloopte die je disrespecteerde En dat je bitches had Ik was veertien Had geen bitches Had nog niemand gesloopt En mijn moeder had een dwergpoedel”.

Niet tuchten is de getuigenis van een jongen. Een jongen die vanuit een kwetsbare thuissituatie zijn plek heeft gevonden op straat, waar hij aandacht en respect kreeg en voor het eerst in zijn leven echt gezíen werd. We volgen deze jongen vanaf zijn jeugd tot het moment dat hij een roofoverval pleegt. Een verhaal over mannelijkheid, kameraadschap, talenten en langetermijndenken versus het snelle geld.

Regisseur Hans Lein: “Je hoort de nieuwsberichten over schietpartijen en afrekeningen… Geweld is blijkbaar ‘in’. Ik vraag me af waar bij deze mensen de empathie zit. Gangsters worden cool gevonden en in menig rapnummer verheerlijkt. Hoe moeten we hier als maatschappij mee omgaan? We sturen jongeren die op het slechte pad zijn geraakt naar de gevangenis en denken dat ze daardoor tot inzicht zullen komen, hun leven zullen beteren. Maar in detentie komen ze juist nog intensiever in aanraking met die machocultuur. Niet tuchten, niet tonen dat je het moeilijk hebt. Het is dan heel lastig om daar afstand van te nemen.”

Hans Lein (o.a. #LuckyGirls, Halte Tussenwater en Me, Myself and I) deed voor Niet tuchten samen met Patrick Ribeiro vooronderzoek in een gevangenis met gedetineerde jongeren en baseerde het script op de gesprekken die hij daar had. Ervaringsdeskundige Patrick Ribeiro is een getalenteerd theatermaker, acteur en spoken word artiest en zal het hoofdpersonage vertolken.

Niet tuchten gaat in première op 31 oktober 2019 (try-out op 30 oktober) en speelt zowel in theaters als op scholen: de voorstelling is zo gemaakt dat hij ook in een klaslokaal kan staan, waardoor hij letterlijk en figuurlijk heel dicht bij de leerlingen gebracht wordt. Na afloop houden de spelers zelf een nagesprek. Scholen hebben bovendien de mogelijkheid om workshops te boeken die ook weer in de klas door onze eigen spelers gegeven worden. De workshops kunnen gaan over de thematiek van de voorstelling, maar ook meer inzoomen op spoken word en drama.

Al meer dan 27 jaar maakt het Rotterdams Wijktheater theatervoorstellingen voor en door mensen die – om wat voor reden dan ook – nog geen gebruik maken van het cultuuraanbod in de stad. Voorstellingen worden gespeeld in theaters, buurthuizen en op scholen door heel Rotterdam. Regisseur Hans Lein werkt bij het Rotterdams Wijktheater met en voor jongeren die ondanks hun moeilijke start en ondanks vooroordelen onvermoeid blijven strijden voor hun plek in deze samenleving. Deze ‘Roffa’ jongeren en hun (straat)cultuur zijn een blijvende inspiratiebron. Omdat de voorstellingen altijd gebaseerd zijn op de levensverhalen en talenten van deze jongeren, zijn ze in vorm en inhoud heel herkenbaar voor een jongerendoelgroep.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.