Huizen Rode Kastelenbuurt vol met asbest

Buitenmuren ook van asbest bij huizen Rode Kastelenbuurt

Naar nu blijkt zit er nog veel meer asbest in de huizen van de Rode Kastelenbuurt in Beverwaard dan men had gedacht.

Al weken proberen de bewoners, die in het verleden hun huurhuis kochten van Woonstad, de vinger erachter te krijgen t.a.v. de asbestsanering die straks bij wet opgelegd gaat worden door de Overheid. In 2024 zouden dan alle asbestdaken in Nederland verwijdert moeten zijn! Kosten zijn voor de eigenaar! Die loopt per woning op tussen de €18.000 en 75.000 euro in de Beverwaard! Zolang de wet er niet is blijft het allemaal onzeker voor die bewoners. Wel is bekend geworden dat men voor dit jaar weer gebruik kan maken van subsidie voor het verwijderen van de asbest. Via de Overheid is er ruim 11 miljoen beschikbaar tot nu toe in 2018!

Onlangs bleek dat de eigenaren van de Rode Kastelenbuurt opgeschrikt werden door zéér hoge kosten die de sanering met zich meebrengt.

Woonstad heeft een kleine vijftig huurwoningen staan tussen die verkochte woningen. Een plan om samen met de bewoners op te trekken door een offerte aan te bieden viel in slechte aarde bij de huiseigenaren i.v.m. deze hoge kosten.

Sindsdien blijft de onrust groot, omdat zij nog steeds niet weten wanneer deze asbestwet erdoor heen komt bij de 1e Kamer! Wel zijn er inmiddels twee bijeenkomsten geweest. Vorig jaar was dat samen met de gebiedscommissie van IJsselmonde, en onlangs nog de bewoners onderling.

Wie vandaag aan de Cannenburchstraat een kijkje neemt bij de sanering, ziet dat de spouwmuren ook met asbest zijn bekleed. Het zijn dus niet alleen de rode golfplaten op het dak die uit asbest bestaat! Het tussengelegen oude isolatiemateriaal in de spouwmuur wordt weggehaald en vervangen door nieuw! Vraag rijst dan ook waarom dit asbest dan wél mag blijven zitten? Ook onder de rode golplaten zelf ligt tussen een laag isolatiemateriaal nog asbest in de vorm van platen. De huizen zitten vol met asbest!

De vraag is dus waarom deze platen met asbest blijven zitten? Woonstad die nu met de sanering bezig is aan zijn huurwoningen laat het volgende weten!

In 2015 is er door Woonstad asbestonderzoek gedaan in de huizen, en er is asbesthoudend materiaal gevonden, maar dit zit opgesloten. Het zit in ieder geval 10 centimeter van de binnenwanden af en voor een deel in de spouw opgesloten. De binnenwanden zijn van gips, dus met boren komt men niet in aanraking met het asbest.

Met het verwijderen van de rode asbesthoudende golfplaten zijn deze platen nu zichtbaar, maar zijn straks niet meer blootgesteld aan weersinvloeden als deze platen weer opgesloten zijn met de nieuwe afwerking. Ook in opgesloten toestand leveren ze geen gevaar op! Ook is het moeilijk benaderbaar. Daarom is besloten om het materiaal te laten zitten.

Hoewel de wet op het verbod op asbestdaken nog steeds niet is aangenomen bij de Overheid is het eigenlijk allemaal onduidelijk wat er wel en niet mag blijven zitten in de huizen! De betreffende bewoners snappen hier dus niets van laten zij weten op hun Facebook Kastelenbuurt. Bovenste laag moet eraf van het dak, wat er onder zit mag blijven zitten. Terecht punt, als er brand uit breekt ligt er nog steeds asbest op het dak?

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.